Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în Transilvania

Crăciunul se apropie cu paşi repezi de uşile caselor noastre, iar această perioadă de veselie şi sărbătoare trebuie să fie încununată cu cele mai delicioase preparate.

Zăpada îngheţată scârţâie sub picioarele noastre, bradul este împodobit cu multă graţie, iar atmosfera este încărcată cu aroma delicioasă a bucatelor tradiţionale.

În regiunea Transilvaniei numeroase tradiţii străbune sunt încă respectate cu sfinţenie, de aceea astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva dintre obiceiurile de Crăciun practicate în această regiune.

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în Transilvania

Postul Crăciunului

Este o tradiţie respectată şi în zilele noastre în regiunea Transilvaniei. Postul Crăciunului începe din 15 noiembrie şi ţine până în ajun. În această perioadă nu se consumă preparate pe bază de carne.

Tăierea porcului

Tradiţia tăierii porcului are loc în data de 20 Decembrie. Porcul este bine îngrăşat tot anul, este înjughiat, acoperit cu paie, iar după ce este bine pârlit piela se curăţă cu grijă. Carnea de porc este folosită la preparea multor reţete tradiţionale de Crăciun, precum: cârnaţul, toba, răcitura, sarmalele şi caltaboşii.

Colindul

Una dintre cele mai importante tradiţii este colindul. La sate acest obicei este ţinut an de an cu sfinţenie. Tinerii se strâng în grupuri de persoane formate dintr-un număr par pentru a aduce noroc şi colindă din casă în casă, iar gospodarii îi întâmpină cu bucate tradiţionale şi pălincă.

Masa de Crăciun – Reţete tradiţionale de Crăciun din Transilvania

Tradiţia spune că masa de Crăciun trebuie să fie plină de bucate delicioase, de voie bună şi de toţi membrii familiei reuniţi în jurul acesteia.

Dacă vrei să aduci spiritul Crăciunului şi pe masa ta, noi îţi recomandăm câteva preparate gustoase inspirate de zona Transilvaniei.

Sarmale Tradiţionale

Ce ar fi Crăciunul fără aroma desăvârşită a sarmalelor gătite de mama sau bunica? Savoarea lor îţi încălzeşte inima şi te ajută să simţi adevăratul spirit al sărbătorilor de iarnă în sufletul tău.

Sarmalele sunt un preparat aşa de obişnuit pe mesele noastre, încât suntem ferm convinşi că sunt un preparat 100% românesc, doar oare de unde provin ele.

Care este originea sarmalelor şi cum au ajuns ele pe mesele noastre?

Cuvântul sarma provine din termenul turc sarmak, care înseamnă rulou. Acest preparat a fost inventat de turci şi a fost răspândit în întreaga Europă, mai ales în ţările care au fost dominate de imperiul Otoman.

Chiar dacă acest preparat a fost împrumutat de la alte popoare, modul de prepare şi reţeta folosită în Transilvania pentru prepararea lui este cu desăvârşire autentică. Varza murată îi oferă cărnii tocate şi orezului din umplutură o aromă ce te duce cu gândul la focul ce mocneşte în sobă, la zâmbetul bunicii şi la vechile colinde ale sătenilor îmbrăcaţi în port popular.

Cozonac cu nucă ca la mama acasă

Cozonacul proaspăt rumenit în cuptor cu o umplutură ce abundă în nucă îţi încântă simţurile şi îţi aduce aminte de copilărie, de basme cu Moş Crăciun şi zâne de gheaţă povestite de mama la lumina blândă a bradului de Crăciun. Acest preparat are un aluat pufos, iar nuca îi conferă o aromă desăvârşită.

Savurează magia sărbătorilor în compania celor dragi, bucură-te de bucatele tradiţionale româneşti şi oferă-ţi momente de bucurie deplină în această perioadă a anului.

Petry Group, vă urează: sărbători fericite!

Categorii

Blog

Cărnuri Alese

Cărnuri alese. Favoritul gurmanzilor. Punem la dispoziția clienților noștri cărnuri alese de la producători locali care sunt proprietarii unor ferme menținute în condiții stricte de calitate. Carnea provine de la animale hrănite și crescute în mod natural. Află mai mult!

Sărbătoare - tradiții, gastronomie, obiceiuri

Tradiție, sănătate și gusturi desăvârșite - într-un cuvânt sărbătoare.

Rețete

Rețete delicioase din carne și mezeluri proaspete, pe care le poți prepara ușor. Urmărește-ne, postăm rețete noi periodic!Poftă bună!

Cum gătești sănătos carnea?

Este foarte important să respectăm condițiile optime necesare păstrării cărnii și a mezelurilor, astfel ne vom putea bucura, cu siguranță, de aroma și consumul acestora fără ca ele să aibă un impact negativ asupra sănătății noastre.  

Cum se fabrică mezeluri de calitate?

Vă prezentăm cum se prepară mezelurile sănătoase pe baza rețetelor tradiționale Petry.

Știri și evenimente

Evenimente, știri și noutăți - vă ținem la curent cu toate informațiile importante legate de activitatea noastră!

Transylvanian Gourmet

Campania Transylvanian Gourmet este inițiativa firmei Petry. Scopul nostru este de a prezenta fără interes tradiția preparării jambonului de casă în Transilvania, precum și cultura acesteia. Dorim să atragem atenția asupra preparatelor tradiționale din Ardeal. Ne-am propus să creăm o platformă specială, unde atât localnicii, cât și cei care ne vizitează regiunea, se pot informa despre obiceiurile și gastronomia locală. Așteptăm rețetele dumneavoastră pe adresa de e-mail creative@petry.ro.

Fel