Karácsonyi szokások és hagyományok Erdélyben

Gyors léptekkel közeledik a karácsony, az évnek ezt az ünnepi időszakát válogatott ételkülönlegességekkel tehetjük még nemesebbé.
Miközben talpunk alatt csikorog a jeges hóréteg, ünneplőbe öltöztetjük az örökzöld fenyőt, a légkört a hagyományos étkek illata lengi be.
Erdélyben sokfele pontosan követik a hagyományos karácsonyi szokásokat, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a régióban ismert téli ünnepkör mozzanataiból.

Karácsonyi szokások és hagyományok Erdélyben

Karácsonyi böjt
Erdélyszerte napjainkban is sokfele tartanak a karácsonyt megelőző időszakban böjtöt. Ez az időszak november 15-étől kezdődően negyven napon keresztül, éppen Szent Estig tart. Ezidő alatt nem fogyasztanak húsételeket.

Disznóvágás
Hagyományosan december 20-án tartják a disznóvágást. A gazda egész évben hízlalja a jószágot, majd disznóvágás után szalmával besúrolják, perzselik és alaposan megtisztítják a bőrét. A karácsonyi menüsor elkészítéséhez gyakran használnak disznóhúst. Kolbász, disznófősajt, kocsonya, töltöttkáposzta, májashurka kerül az ünnepi asztalra.

Kántálás
Az egyik legjelentősebb karácsonyi hagyomány a kántálás. Faluhelyen szinte kivétel nélkül őrzik ezt a szokást. A fiatalok összegyűlnek és házról házra járnak, hogy felkeressék a kedves ismerősöket, rokonokat, hogy beszélgessenek egymással, közösen énekszóval búcsúztassák az óévet. A házigazdák pedig finom falatokkal és pálinkával fogadják a látogatókat.
Karácsonyi ünnepi asztal –hagyományos erdélyi receptek
A hagyomány szerint finom falatokkal gazdagon megrakott tálak kerülnek az ünnepi asztalra, amelyet a családtagok ülnek körül, meghitt hangulatban.
Ha szeretnéd a finom étkekkel is megidézni karácsony szellemét, és tovább gazdagítani az ünnepet, figyelmedbe ajánlunk néhány hagyományos ételt.

Töltöttkáposzta
Talán nem is lenne teljes a karácsonyi menüsor édesanyánk vagy nagymamánk legendás töltelékese nélkül. Íze és illata kerekíti ki a karácsonyi életérzést.
Annyira hozzánk nőtt ez az ízes hagyomány, hogy meg vagyunk győződve afelől, hogy 100%-ban magyar eredetű étel. De vajon honnan is származik valójában?

Honnan származik a töltöttkáposzta és miként kerül az ünnepi asztalra?
A román nyelvben használt sarma szócska a török sarmak kifejezésből ered, ami tekercset jelent. Ezt az ételt a törökök fogyasztották, a Török Birodalom idején pedig Európaszerte elterjedt.
Bár az étel maga más néptől származik, az elkészítési módja és a receptje erdélyi sajátosságokat hordoz és így honosodott meg.
A savanyúkáposztába göngyölt őrölt hús és rizs keveredése nosztalgikus érzéseket kelt bennünk, eszünkbe juttatja a nagyszüleinknél átélt életérzést, a meleg csempekályha pattogó tüzét és a családi körben megélt biztonságérzetet.

Nagymamáink diós kalácsa
A lerben sült diós kalács illata semmivel nem összetéveszthető, ez már visszavonhatatlanul karácsony! Gazdagon megrakott mazsolás-diós töltelékével az ünnepi pillanatok valódi ékköve, emlékeztetve bennünket arra, hogy az évközi munka után milyen jó megállni és ünnepelni az Életet.

Kívánjuk, hogy meghitt, szeretetteljes légkörben ünnepeljenek, jó emberek és jó étkek társaságában!
A Petry cégcsoport áldott karácsonyt kíván!

Kategóriák

Blog

Válogatott Húsok

Válogatott húsok. Ínyencek kedvence. Vásárlóinknak válogatott húsokat kínálunk és odafigyelünk arra, hogy mindig a legjobb állatok húsával dolgozzunk, amelyeket hazai gazdáktól származó, szigorú feltételek szerint minősített farmokról szerzünk be.

Ünnep- hagyományok, ízek, szokások

Hagyomány, egészség és fenséges ételek - minden ami egy igazi ünnephez szükséges.

Receptek

Gyors receptek az elfoglalt hétköznapokra. Kövesd a blogbejegyzéseinket, rendszeresen töltünk fel új recepteket!

A hús egészséges felhasználása

Az élelmiszerbiztonság elsőrendű kérdés mindannyiunk számára. Hústermékek és hentesáru vásárlásakor tanácsos betartani néhány fontos szabályt.  

Hogyan készülnek termékeink?

Bemutatjuk, hogyan készül az egészséges hentesáru a Petry család hagyományos receptjei alapján.  

Újdonságok, események

Hírek, események, érdekességek, tájékoztatjuk minden fontos információról, ami a tevékenységünkhöz kapcsolódik.

Transylvanian Gourmet

A Transylvanian Gourmet kampány a PETRY cégcsoport kezdeményezése. Célunk az erdélyi sonkakészítési értékek érdek nélküli bemutatása. Az, hogy felhívjuk a figyelmet Erdély ínyencségeire. Ezért igyekszünk minőségi környezetet és felületet biztosítani arra, hogy akár az itt lakók, akár az idelátogatók hiteles képet kapjanak a helyi kulináris sajátosságokról. A recepteket a creative@petry.ro email címre várjuk.

Fel